Thursday, 25 February 2010

Lapis Batik Kenyalang & Asam Manis

23/2/10 - Tempahan berulang dari teman suami sebiji kek lapis batik kenyalang dan sebiji kek asam manis. Memandangkan kedai bahan2 kek berdekatan rumah masih bercuti saya pergi ke JUSCO untuk mencari bahan2 yang tiada dlm simpanan dirumah.

24/2/10 - Mula mengadun adunan batik kenyalang jam 9pg. Adunan dibahagi tiga dan diwarnakan seperti dibawah......merah,kuning dan hijau.


Lapisan pertama dipaipkan warnanya berselang-seli

Lapisan pertama setelah siap dibakar didalam oven kek lapis sarawak


Lapisan kedua

Kek yang telah siap-masa membakar 1jam 30minit

Beginilah rupa corak didalam apabila kita memotong nanti-berwarna-warni berselang-seli. Sesuai sebagai hadiah, hantaran pertunangan atau perkahwinan.....Rasanya pun sedap.

Pada sebelah petang setelah anak2 pulang dari sekolah saya pun siapkan adunan lapis asam manis.

Satu bahagian diwarnakan epal hijau

Satu bahagian dibiarkan warna asal

Kepingan asam manis

Kepingan asam manis disusun supaya nampak kemas

Beginilah rupanya kepingan asam manis itu setelah dibakar

Setelah itu pula lapiskan dengan adunan berwarna hijau dan bakar kosong

Lapisan hijau yang telah dibakar

Hasil kek asam manis saya

Kek lapis asam manis ni memang popular waktu Hari Raya.......rasanya memang sedap:)